Adolescent în '89: Povestiri pentru înțeles prezentul

PRIMA carte de colecție din România despre NOI – adolescenții din '89 și despre NOI toți cei care am experimentat ”tranziția”. O carte-portret a generației care a construit și construiește prezentul, o carte pentru toți cei ce își doresc să îl înțeleagă mai bine.

Inițiatorii campaniei

Catalin-Teodor Dogaru
Catalin-Teodor Dogaru
Ana-Maria Dogaru, PMP
Ana-Maria Dogaru, PMP
60 euro

1% din 5500 euro necesari

Nefinanțat

mai sunt

0 secunde

durata campaniei

30 oct. / 14 dec.

susținatori

2

Finanțare fixă - Proiectul trebuie finanțat 100%.
În caz contrar, banii sunt returnati.

„Cei care nu îşi amintesc trecutul (istoria) sunt condamnaţi să îl retrăiască” (George Santayana).

Adolescent în 89 - Popor în căutarea identitățiieste parte din Programul "Memorie Culturală", program prin care ne dorim să actualizăm, să internalizăm și să interpretăm memoria ce ne-a fost lăsată (colectivă și individuală) și să creăm și noi o anumită memorie, pentru orientarea celor care vin.  (Și) Din acest motiv, noi credem că trebuie să ne cunoaștem, să știm cine suntem și să ne raportăm corect la fiecare generație, la fiecare dintre noi.

H.S.Truman spunea că ”Oamenii sunt cei care fac istorie și nu invers.”

Adolescenții din '89 au făcut istorie la o vârstă fragedă. Nu au plănuit și, unii, poate, nu și-au dorit asta. Cu atât mai mult nu au vrut ca, ulterior, să trăiască din plin, ca adulți, anii cei mai grei ai tranziției românești. Și, cu toate astea, au suportat din plin schimbări pe care le-am mai regăsit doar în perioade agitate din istoria noastră.

Primele noastre interacțiuni mai profunde cu ”Adolescenții din ‘89” au avut loc acum aproape 10 de ani. Trecuți, la acel moment, de pragul de 30 de ani, în plină ascensiune profesională și personală, ni se păreau că sunt exact modelele de care aveam nevoie.  Îi admiram și le căutam compania. Erau ”diferiți”, uneori intriganți, alteori fascinanți. Am realizat că este vorba de un tipar și că toți împărtășeau o experiență comună: aceea a unei schimbări societale majore, experiență acumulată cu sau fără voia lor. 

Prin colecția de mărturii, statistici și comentarii ”Adolescent în '89: Popor în căutarea identității”, dezbatem împreună situația societății românești contemporane – din perspectiva evenimentelor curente și, mai ales, a rolului pe care încă îl au adolescenții din ‘89 în această societate.


Ce este ”Adolescent în '89: Popor în căutarea identității”?

 Adolescent în '89: Popor în căutarea identității” este PRIMA carte de colecție din România despre adolescenții din 89 și, mai ales, despre NOI toți cei care am experimentat trecerea de la o viață monocoloră, roșu-comunistă, cu minim de opțiuni, la una tip curcubeu, cu alegeri multiple, în care am fost lăsați să ne descurcăm singuri. Este o carte-portret a generației care a construit și construiește prezentul, o carte pentru toți cei ce își doresc sa îl înțeleagă mai bine.

Construită ca un studiu de psihologie socială, cartea se bazează pe o cercetare începută încă din anul 2009 și conține fapte, statistici, comentarii și, mai ales, mărturii ale adolescenților de atunci (din 1989) ajunși acum la maturitate, gata sa rememoreze experiența ultimilor 30 de ani de "viață în tranziție".

Pe parcursul celor peste 300 de pagini de manuscris, aducem în discuție capitole importante legate de contextul social de formare al adolescenților în discuție, capitole cum ar fi: ”școala” de dinainte de 1989, spațiul public pre și post 1989 (mass-media, tipuri de evenimente etc.), cenzura oficială dar, mai ales, cea ”neoficială” (susținută de frica omniprezentă) și multe altele. Reclădim firul evenimentelor din anii 1990 pe baza mărturiilor și interpretărilor ”adolescenților” de atunci. Urmărim reacțiile și efectele pe care le-am resimțit cu toții în urma schimbărilor (haotice) survenite post 1989-1990.

Însă, foarte important, din perspectiva evenimentelor curente, dezbatem situația societății românești contemporane și, mai ales, rolul adolescenților din 89 în această societate.

“Adolescent în ‘89” este un instantaneu al realității postdecembriste în România, un portret al unei generații în căutare de identitate, pe care nu a întrebat-o nimeni dacă e pregătită să construiască prezentul în care acum trăim cu toții.” -  Ana-Maria Dogaru

“Toate fragmentele de informație pe care le-am strâns până acum pentru ”Adolescent în ‘89” se adună într-o oglindă fidelă a ceea ce suntem azi ca români: nostalgie, duioșie, brutalitate, umor, rezistență, încrâncenare, încredere, blazare, umanitate. De analizat cu atenție, privind din interior spre exterior.” - Cătălin-Teodor Dogaru

Adolescent 1


De ce să cumperi ”Adolescent în 89 - Popor în căutarea identității”?

Pentru că vrei sa ințelegi de ce suntem așa cum suntem ca popor, de ce nu mai vrem sau nu mai putem sa depășim anumite tare, anumite frustrări, de unde inerția, ignoranța, indiferența de care ne lovim permanent.

Sustinând acest proiect, vei contribui activ la efortul nostru de a aduce lumină asupra istoriei recente si asupra schimbărilor care ne-au afectat pe toți, urmărind evoluția în timp a unei generații pe care ne bazăm, în acest moment, să ne conducă. Ne vei ajuta să finalizam, să tipărim și să distribuim o carte de referință, prima de acest gen pe piața din România.

In plus, dacă ești unul dintre cei pentru care anul 1989 a fost parte din adolescența ta, te invităm să contribui mai mult decât doar financiar.

Vrem sa ni te alături și să ne împărtășești experiența ta, modul în care ai făcut față evenimentelor de atunci și de după. Alătura-te nouă în acest demers și ajută-i și pe ceilalți să înteleagă mai bine ceea ce s-a întâmplat în România ultimilor 30 de ani.

Banii strânși îi vom folosi atât pentru a actualiza și a întregi cercetarea începută în 2009 cât și pentru a tipări cartea în cât mai multe exemplare, exemplare ce vor fi distribuite atât online cât și prin intermediul librăriilor.

O mică mostră din ce vei primi...

Diplomatul Dumitru Mazilu, reprezentantul nostru la cea de-a șasea Adunare Generala a ONU, scrie, în 1989, un raport critic despre situația drepturilor omului în România. Drept pedeapsă, autoritățile de stat îî interzic să părăsească țara, astfel încât acesta să nu se poată prezenta la locul de muncă de la sediul ONU și, prin urmare, să nu poată să-și predea și să-și publice raportul. Dumitru Mazilu este pus, apoi, sub arest la domiciliu și pensionat, ilegal, pe caz de boală. Cu toate acestea, Dumitru Mazilu reușește să trimită (clandestin) raportul la Geneva, unde este și publicat ca document oficial al Națiunilor Unite în data de 10 iulie 1989.

Cel care a făcut posibil ca raportul să ajungă totuși unde trebuie a fost Daniel Mazilu, fiul-adolescent (avea 16 ani la acel moment) al lui Dumitru Mazilu.

Iată cum povestește "aventura" de atunci, adultul de azi, Daniel Mazilu, unul dintre eroii cărții ”Adolescent în '89: Popor în căutarea identității”:

"Tata mi-a dat raportul și adresa unde trebuia să-l duc. Mi-am luat bicicleta și, contrar obiceiului, am plecat ceva mai încet decât de obicei. La scurt timp după ce am ieșit din curte, am observat o mașină neagră care ma urmărea, păstrând o distanță de siguranță. Știam foarte bine străduțele din cartier, așa că am ales să intru pe una pe care mașinile nu aveau acces. Imediat ce i-am pierdut, am pedalat cu putere și aproape că nici nu mi-am dat seama când am ajuns la destinație.
Am sunat la poartă. Mi-a răspuns menajera - destul de înțepat și rece. Însă, imediat ce a aflat pe cine caut, nu a mai pierdut niciun minut. A chemat persoana de contact, am predat raportul și am plecat imediat spre casă.
Pentru o perioadă, nu am mai știut nimic de raport. Până într-o seară, când, la Europa Liberă - post pe care îl ascultam cu religiozitate -  am auzit citindu-se din raportul pe care eu îl dusesem. Lectura a continuat, seară de seară, până în luna decembrie. L-am tot ascultat până când, în noaptea de 21 decembrie, ne-au luat pe toti trei - pe tata, pe mama și pe mine - și ne-au dus la închisoarea din Alexandria.
Am avut noroc cu evenimentele din 22 decembrie. Am fost eliberați și am mers în Piața Universității. Am aflat, apoi, mult mai târziu, ca urma să fim împușcați."

Stadiul actual al proiectului

  • Avem prima parte a cercetării finalizată și o prima versiune a studiului deja pregătită.

  • Am menținut legăturile cu cei care au participat la studiu și vom adăuga elemente curente plus alte mărturii

  • Avem acord de principiu al editurii pentru publicare si distribuție.

Următorii pași de făcut

  • Finalizarea cercetării - bazându-ne pe o metodă de cercetare inductivă (Grounded Theory) - în care generalul este dedus din particular - si nu deductivă - unde fenomenele sunt explicate demonstrând că pot fi deduse dintr-o lege universală.
  • Revizuirea întregului studiu - datele obținute, concluzii, poze, statistici
  • Redactarea cărții aferente
  • Recenzarea, editarea și corectarea necesară în vederea publicării
  • Tipărirea cărții
  • Distribuirea cărții prin canalele aferente
  • Evenimente de lansare în București, Timișoara și Cluj

Echipa proiectului

Am construit o echipă entuziastă și entuziasmată de scopul întregului demers:


Ana-Maria Dogaru - autor al studiului, editor

Ana este principala "vinovată" pentru existența acestui studiu și a cercetării aferente. Ideea a debutat ca un posibil subiect pentru lucrarea de licență. După multe nopți nedormite, multe interviuri și pagini scrise, Ana a reușit să obțină prima versiune a studiului. În același timp, și-a dat seama că subiectul este unul pe cât de frumos, pe atât de complex și de vast. De aici...restul e poveste (ONG, proiecte, direcții etc.).

Ana este absolventă a Facultății de Litere, Universitatea București și are o experiență de mai bine de 8 ani în mediul ONG. A lucrat și în mass-media (Radio Guerilla, Radio Minisat) iar, în ultimii ani, deși a condus proiecte în IT pentru diferite companii multinaționale, nu a abandonat prima pasiune - educația.

Este membru fondator și președinte al ONG-ului "Passe-Par-Nous", ONG care deruleaza programul "Memorie Culturală".


Cătălin-Teodor Dogaru - editor

”Este în ADN-ul nostru, domne! Așa suntem noi.” - am auzit de nenumărate ori aceste două (pre-)”judecăți”. De ce așa și, mai ales, cum suntem noi?

Cu fiecare pagina scrisă din ”Adolescent în '89:Popor în căutarea identității”, mi-am dat seama cât de puține știm despre noi, cât de mare este prăpastia între generații și cum avem nevoie să (re)descoperim identitatea și memoria noastră culturală. Avem mare nevoie de ele. Altfel, riscăm să nu ne mai revenim niciodată.

Ozana Cucu-Oancea - cercetător senior

Ozana este cercetător senior la Institutul de Sociologie al Academiei Romane și ne va ajuta să derulăm ultima parte a cercetării - folosind metode inductive (Grounded Theory) - și să cuantificăm corect rezultatele.

Ozana are o experiență vastă în cercetare în domeniul sociologic, coordonând echipe de până la 90 de oameni pentru studii pe scară largă (monografii, dicționare, tratate).

INTREABĂ-NE ORICE!

Am construit o echipă entuziastă și entuziasmată de scopul întregului demers, gata să îți răspundă cu drag la orice întrebare! Ne găsești oricând la 0722308217 / [email protected]

Puncte de risc în realizarea proiectului

Nu vă speriați - aceasta nu este o altă carte despre ”Revoluție”. Sau despre ”evenimentele din 89”. Avem, deja, suficientă ”literatură” pe acest subiect.

”Adolescent în 89: Popor în căutarea identității” este o carte-portret a unei generații care construiește prezentul, o carte pentru noi cei care ne dorim să o și să îl înțelegem mai bine. 


Cum va ajunge cartea la tine

Împachetată frumos și conform cu termenul de livrare specificat în mesajul nostru către tine.