Granturi IMM 2024: ce sunt și cum pot fi accesate

Dacă ești în căutare de fonduri nerambursabile pentru afacerea ta, găsești în acest articol oportunități de finanțare pentru IMM-uri din România oferite de instituții ale statului român și de instituții europene. Pregătește-ți aplicația pentru programele anunțate până acum și urmărește-le pe cele care urmează să deschidă înscrierile de proiecte

Ce vei afla din acest articol

  • Ce sunt granturile
  • Granturi IMM 2024 pentru care să aplici
  • De știut înainte să aplici pentru un grant IMM
  • Înscrieri închise: de urmărit pentru ediții următoare

Ce sunt granturile

Ca definiție, granturile IMM sunt fonduri acordate întreprinderilor mici și mijlocii în cadrul unui anumit program, cu scopul de a susține dezvoltarea socială și economică. Fondurile obținute depind de tipul de program pentru care optezi, domeniu și scopul în care dorești să realizezi investiția.

👉 O altă modalitate de a obține fondurile necesare pentru afacerea ta este cu ajutorul investitorilor. Descoperă investitorii de care ai nevoie pe platforma Startarium!

Granturi IMM 2024 pentru care să aplici

În 2024 există deja mai multe proiecte active pentru care poți să aplici, în funcție de specificul afacerii tale și de obiectivele pe care le ai. Descoperă în continuare mai multe detalii.

Investiții pentru dezvoltarea IMM-urilor care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă

PTJ (Programul de Tranziție Justă) lansează programul de investiții pentru dezvoltarea IMM-urilor care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă.

Finanțare oferită

Valoarea totală a bugetului alocat pe proiect este de 775.569.856 euro, dintre care, pentru 2024, sunt disponibili pentru finanțare 151.000.000 euro.

Perioada de aplicare

Perioada de aplicare pentru acest proiect a început în data de 20 decembrie 2023, ora 11:00 și se încheie în 20 aprilie 2024, la ora 23:59.

Criterii de eligibilitate

Cele mai importante criterii de eligibilitate care trebuie respectate pentru a putea solicita finanțare sunt:

  • firma să aibă un număr mediu de salariați de cel puțin 1 în anul 2022.
  • antreprenorul, prin intermediul firmei, să aibă capacitatea de a asigura o contribuție financiară de cel puțin 25% din valoarea eligibilă pentru proiect. Contribuția financiară proprie trebuie să fie constituită fie din resurse proprii, fie din resurse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor de stat.

Găsești toate informațiile necesare în ghidul solicitantului.

Cum aplici

Cererile de finanțare pentru granturi europene, împreună cu anexele aferente, se depun exclusiv prin sistemul informatic MySMIS 2021/SMIS2021+. 

👉 Pe lângă resurse financiare, pentru a-ți dezvolta businessul într-un mod sustenabil ai nevoie și de informații care să te ajute în viața de antreprenor. Indiferent că ești la început sau te confrunți cu o provocare de business, cursul Startup Edu te învață pas cu pas cum să îți optimizezi și să îți extinzi afacerea!

Întreprinderi digitale pentru o economie avansată – sectoarele de specializare inteligentă

Programul Regional Centru lansează apelul pentru încurajarea adoptării și utilizării tehnologiilor digitale în afacerile IMM-urilor din Regiunea Centru, care să conducă la avansul tehnologic și la îmbunătățirea proceselor tehnologice. Prin fondurile oferite, se urmărește valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor și al companiilor, precum și adoptarea tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăți procesele interne ale companiei. 

Printre aspectele de business eligibile pentru investiții se numără: gestiunea materiilor prime pentru producție, a producției în sine, creșterea calității serviciilor oferite și a interacțiunii cu clienții, inclusiv simplificarea și eficientizarea activităților logistice prin produse și sisteme specializate.

Finanțare oferită

Valoarea minimă a finanțării nerambursabile: 15.000 euro.
Valoarea maximă a finanțării nerambursabile: 200.000 euro.

Perioada de aplicare

Perioada de depunere a proiectelor a început în 15.12.2023, la ora 12:00 și se încheie în data de 15.05.2024, la ora 12:00.

Criterii de eligibilitate

Solicitantul este o societate înregistrată potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și care se încadrează, în sensul Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, în următoarele categorii:

  • microîntreprinderi;
  • întreprinderi mici;
  • întreprinderi mijlocii.

Cum aplici

Formularul cererii de finanțare se completează exclusiv în aplicația electronică MySMIS. Toate detaliile necesare despre procesul de aplicare se regăsesc în ghidul solicitantului disponibil pe regiocentru.ro.

Investiții în exploatații pomicole

Acest tip de finanțare își propune atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, modernizarea sectorului de agricultură și consolidarea orientării către cercetare, tehnologizare și digitalizare.

Finanțare oferită

Valoarea maximă eligibilă: 1.500.000 euro, cu excepția proiectelor care propun achiziția de utilaje și echipamente agricole a căror valoare este de maximum 300.000 euro. Minimum 35% din costul total al proiectului trebuie suportat din surse proprii.

👉 Pentru a estima cât mai realist cât te costă implementarea proiectului tău, este nevoie să faci câteva previziuni financiare. Află cum să faci proiecțiile financiare astfel încât să acoperi toate cheltuielile proiectului.

Perioada de aplicare

Perioada de aplicare pentru finanțare a început în 8 ianuarie 2024 și se încheie în 30 aprilie, la ora 16:00.

Criterii de eligibilitate

Iată care sunt categoriile de beneficiari eligibili:

  • fermierii, cu excepția persoanelor fizice;
  • cooperativele agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor fermieri;
  • grupurile și organizațiile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de Ministerul Agriculturii.

Cum aplici

Cererile de finanțare se pot trimite pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Mai multe detalii despre procesul de aplicare și documentele necesare găsești în ghidul fermierului.

Sprijinirea competitivității prin inovare și întreprinderi dinamice

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a lansat apelul de proiecte pentru îmbunătățirea competitivității și a inovării în microîntreprinderi și IMM-uri. Prin intermediul fondurilor oferite, ADR sprijină activități precum achiziția de echipamente tehnologice și utilaje, extinderea și modernizarea spațiilor de producție, achiziția de instalații cu scopul reducerii consumului de energie etc.

Finanțare oferită

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect: 200.000 euro.
Valoarea maximă eligibilă: 1.500.000 euro.

Perioada de aplicare

Perioada în care poți să aplici pentru acest proiect este între 02.04.2024, ora 12:00 și  02.05.2024, ora 12:00.

Criterii de eligibilitate

Sunt eligibile următoarele categorii de firme:

  • microîntreprinderile care implementează investiția în mediul urban, inclusiv din satele aparținătoare localităților urbane;
  • întreprinderile mici și mijlocii, indiferent dacă implementează investiția în mediul urban sau rural.

Cum aplici

Cererile de finanțare pot fi depuse exclusiv prin aplicația electronică MySMIS2021/ SMIS2021. Găsești toate detaliile de care ai nevoie, inclusiv documentele și anexele necesare, în ghidul solicitantului.

De știut înainte să aplici pentru un grant IMM

Lucruri importante de învățat, notat și documentat despre fondurile nerambursabile și despre nevoile financiare ale businessului tău:

  • Fiecare proiect care oferă fonduri europene IMM nerambursabile funcționează diferit - de exemplu, în unele cazuri, este nevoie să cofinanțezi un anumit procent din proiect (așadar, grantul nu acoperă întotdeauna în întregime nevoile afacerii tale).
  • Există particularități pe care trebuie să le iei în considerare: de exemplu, calendarul virării banilor în conturile afacerilor finanțate (tranșe sau suma integrală), criteriile care sunt luate în considerare în momentul evaluării fiecărei aplicații (pe care trebuie să le reperezi și înțelegi integral), documentația și justificările de care e nevoie (atât la începutul procesului, cât și după acordarea fondurilor).
  • Înainte de a aplica la un program sau de a lua o decizie privind forma de finanțare de care ai nevoie în prezent, ajută să te documentezi cu privire la opțiunile pe care le ai. Altfel spus, e nevoie să treci în revistă avantajele și dezavantajele tipurilor de finanțare și să te gândești cum sunt ele legate de obiectivele pe care vrei să le atingi pe termen scurt, mediu și lung. 
  • Primul lucru de care ai nevoie în acest proces este claritatea, deci, capacitatea de a decide cu mai multă ușurință care este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci la un moment dat. În acest fel, vei putea evolua mai rapid. Un bun punct în care să începi acest proces de analiză este acest material despre instrumentele de accelerare pe care le poți folosi: de la sursele de învățare la programe și tipuri de finanțare. 

Înscrieri închise: de urmărit pentru ediții următoare

Există câteva apeluri deja închise, însă este bine să le ai în vedere pentru ediții următoare. Până atunci, te poți documenta și poți să începi să te pregătești pentru accesarea fondurilor dorite.

Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Intervenție din cadrul Planului Național Strategic pentru tinerii fermieri, administrată de AFIR, pentru instalarea tinerilor fermieri ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole ce va îmbunătăți structura de vârstă a fermierilor, va contribui la întinerirea, reînnoirea generațiilor de fermieri, va promova aspectele privind protecția mediului, agricultura ecologică și va contribui la consolidarea structurii socioeconomice a zonelor rurale.

Finanțare oferită

Fonduri nerambursabile de la 70.000 de euro per exploatație. 

Bugetul se va acorda pe o perioadă de maximum 3 ani, în tranșe (75% la semnarea contractului de finanțare, urmat de restul de 25%, în funcție de implementarea planului de afaceri inițial).

Perioada de aplicare

Depunerea proiectelor a avut loc în perioada 2 noiembrie 2023 - 31 ianuarie 2024, ora 16:00. 

Criterii de eligibilitate

Aplicanții eligibili sunt tineri fermieri, mai exact: tineri cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți, până la 40 de ani, care au absolvit minimum 8 clase și care dețin competențe și aptitudini profesionale în industria vegetală/zootehnică/mixtă, obținute fie prin studii superioare, fie prin formare profesională, participare la programe etc.

Modalitate de aplicare

Proiectele se încarcă pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ghidul solicitantului pentru această ediție, modelul planului de afaceri și alte anexe sunt disponibile pentru descărcare aici.

Programul național multianual INVESTALIM

Acest program este unul de dezvoltare și susținere a industriei alimentare în vederea stimulării producției interne de bunuri. Bugetul total pentru perioada 2023-2026 este de 600.000.000 euro.

Finanțare oferită

Sprijin maxim acordat în echivalentul în RON al sumei de 200.000 euro.

Perioada de aplicare

Înscrierile au fost deschise până pe 27 decembrie 2023, ora 16:30.

Criterii de eligibilitate

Pot aplica operatori economici din domeniile: agroalimentar, alimentație, producție, întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi nou înfiinţate, microîntreprinderi.

Modalitate de aplicare

Ghidul complet pentru această ediție se regăsește aici.
 

Finanțările prezentate în acest articol sunt câteva dintre cele pentru care poți aplica, în funcție de profilul businessului tău. Documentează-te suficient înainte de a lua o hotărâre și asigură-te că înțelegi pe deplin toate regulile proiectului pentru care aplici.


Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail